• Menük

Visegrádi látnivalók és szálláslehetőségek

A középkorban a magyar királyok rezidenciájának helyet adó város a Dunakanyar műemlékekben gazdag települése. Visegrád jelentősége először a rómaiak uralma idején növekedett meg: az Esztergomba vezető hadiút mentén őrtornyok egész láncolatát hozták létre. Ma is látható nevezetsségei közé tartozik a IV. Béla által a Visegrád fölé meredeken emelkedő, 328 méter magas hegyre építtetett fellegvár, az Alsóvár a Várhegy alatti dombon, a Duna-parton a Vízibástya. Károly Róbert 1320 körül királyi palota építésébe kezdett, amely néhány év múlva már az udvartartás székhelyévé vált. A XIV. század végén a királyi palotát már a magyarországi gótikus világi építészet kiemelkedő alkotásaként tartották számon.

 

visegrad07apr0033.jpgA2010_Visegrád2.jpgA2010_Visegrád3.jpg

 

A Hajóállomásról sétáljon fel a Reneszánsz Étterem melletti lépcsőn, majd forduljon balra a Salamon-torony felé vezető úton. A visegrádi kettős várrendszert a tatárjárás után 1250-1260 körül építtette IV. Béla és felesége, Lascaris Mária királyné. A várat az évszázadok alatt az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette, komfortosította illetve tette a korszerű katonai elvárásoknak megfelelővé. Az alsóvár a kaputoronnyal és őrtornyokkal megerősített erődítésfalakból és egy nagy lakótoronyból állt, amely egyszerre volt uralkodói szálláshely, ispáni lakóhely és katonai feladatokat ellátó erődített épület.

 

A2010_Visegrádhajóállomás.jpgA2010_VisegrádSalamontorony2.jpgA2010_VisegrádSalamontorony.jpg

 

Az alsóvárat a fellegvárral tornyokkal megerősített völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna-parti őrtoronyig húzódott. A völgyzárófalakon át vezetett a Budát és Esztergomot összekötő középkori országút, a vár egyik fontos feladata ugyanis az országút és a dunai hajóforgalom ellenőrzése volt. A Salamon-torony megtekintése után visszaindulhat a kövezett úton a belvárosban található Királyi Palotához vagy folytathatja útját a Salamon-torony másik kőkapuján keresztül a Fellegvár felé. A kőkapun áthaladva kb. 100 méter után jobb oldalt egy kis ösvényre fordulva kb. 15-30 perces kényelmes sétával érhet fel a Fellegvárba.

 

A Salamon-torony felől elindulva a belváros felé vezető úton kényelmes 5-10 perces sétával érhet el a Királyi Palotához. A Királyi Palota története akkor kezdődött, amikor 1323-ban Károly Róbert a királyi udvart Visegrádra helyezte, ekkor kezdett építkezni a városban. Az épületegyüttes első említése meglehetősen rossz emlékű: a Képes Krónika szerint Zách Felicián itt támadt rá a királyi családra. Károly Róbert idején csak néhány lakóház épült fel és kialakítottak egy lovagi torna rendezésére alkalmas teret, ahol olykor maga a király is nyeregbe szállt.

 

A2010_VisegrádKirályiPalota.jpgA2010_VisegrádKirályiPalota2.jpgA2010_VisegrádKirályiPalota3.jpg

 

Ennek a hősi korszaknak állítva emléket kerül megrendezésre több mint 25 éve a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok minden év július havának 2. hétvégéjén. A Királyi Palota megtekintése után tovább indulhat a római katolikus templom felé. A templomnál jobbra fordulva rövid séta után érhet el a Sirály Étteremhez. A Salamon-torony megtekintése után a kőkapun áthaladva kb. 100 méter után jobb oldalt egy kis ösvényre fordulva kb. 15-30 perces kényelmes sétával érhet fel a Fellegvárba. A ma látogatható Fellegvár nem az első vár, amely itt épült. Az első vár, amely a tatárjárás során pusztult el, a Sibrik-dombon, az egykori római tábor alapjaira épült.

 

A2010_VisegrádFellegvár.jpgA2010_VisegrádFellegvárpanoptikum.jpgA2010_VisegrádFellegvár3.jpg

 

A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége Lascaric Mária királyné, a királynő hozományából. A vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt. A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is. A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették, vélhetően ekkor készült el az asszonyház is. A Fellegvárat az Alsóvárral völgyzárófal kötötte össze, mely egésze a Duna partjáig tartott, majd ott őrtoronyban végződött. A völgyzárófalakon vezetett az a középkori, Esztergomból Budáig tartó út, melyet északon a kaputorony, délen pedig egy kapu zárt le.

 

Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították. A várban az évszázadok során több alkalommal is őrizték a szent koronát a koronázási ékszerekkel, sőt egy rablási történet is fűződik Visegrádhoz: 1440-ben Erzsébet királyné megbízásából egyik udvarhölgye, Kottaner Jánosné innen rabolta el a szent koronát. Visegrád koronaőrző hely volt 1529-ig, majd a 1490-től a koronaőrők kezén volt. A török időkben a vár óriási pusztítást szenvedett el, 1544-ben török kézre került. Ez után felváltva volt a török és a magyar csapatoké, majd legvégül a törökök – miután katonai célra már teljesen alkalmatlanná vált – elhagyták a szinte teljesen elpusztult várat. Nemcsak a vár, hanem a város is elpusztult, újranépesedése hosszú időt vett igénybe. A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején történtek, s még napjainkban is tartanak.

 

A mai látogató több érdekes kiállítással is találkozhat fellegvári látogatása során:
A vár történeti kiállítása
Rekonstruált makett-erődrendszer, vár
A Szent korona történeti kiállítás
Panoptikum
Vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítás

 

A2010_VisegrádReneszánszétterem.jpgA2010_VisegrádReneszánszétterem2.jpgReneszánsz Étterem (közvetlenül a hajóállomásnál)
Visegrád 2025, Fő út 11.
Telefon: +36 26 398 081
E-mail: renrest@visegradtours.hu
Web: www.renvisegrad.hu

 

Visegrád aranykora a XV. század végén, Mátyás király uralkodása alatt köszöntött be, amikor is itáliai felesége, Beatrix közbenjárására a Királyi Palota és a Királyi Vár olasz mesterek segítségével reneszánsz stílusban újult meg. A Reneszánsz Étterem az országban egyedülálló módon belső kialakításával, kosztümjeivel, és persze nem utolsósorban az agyagedényekben felszolgált ínycsiklandozó étkekkel és italokkal ebbe a korszakba repíti vissza Visegrádra látogató vendégeit.

 

 

A2010_VisegrádSirályétterem.jpgA2010_VisegrádSirályétterem2.jpgSirály Étterem (hajóállomás közelében)
Visegrád 2025, Rév utca 15.
Telefon: +36 26 398 376
E-mail: info@siralyvisegrad.hu
Web: www.siralyvisegrad.hu

 

A negyed százados, elegáns polgári stílusban berendezett jó hírű étterem Visegrád központjában, a 11-es főút és a Fellegvár vezető út kereszteződésében helyezkedik el Dunára néző, panorámás kerthelységgel. Kitűnő házias konyhája egyaránt kínál magyar, nemzetközi illetve helyi specialitásokat (hal, vad, stb.) Az étterem adottságai biztosítják egyéni vendégek, valamint kisebb és nagyobb társaságok, csoportok mind menüvel mind pedig étlapról (á la carte) történő gyors, színvonalas kiszolgálását. Mindehhez hozzájárul a több mint 15 nyelven rendelkezésre álló étlap.

 

Hotel Visegrád**** Wellness- és konferenciaszálloda

 

H-2025 Visegrád, Rév u. 15.
GPS koordináták: 47.7854188 N, 18.967638 E
Telefon: +36 26 397 034
Fax: +36 26 397 597
E-mail: info@hotelvisegrad.hu
Web: www.hotelvisegrad.hu

 

PIX_2055hdr.jpg

 

Visegrád központjában a Duna-partján, nyugodt környezetben és új szárnnyal bővülve immár 73 szobával és új wellness-részleggel várja vendégeit szállodánk. A szobák lifttel megközelíthetőek, egy részük a városra és a Fellegvárra, másik részük a Dunára illetve a medencés szállodaparkra néz. Többségük mind franciaágyas, mind külön ágyas elhelyezést is lehetővé tesz, s mindegyik szobához erkély is tartozik. Légkondicionált szobáink általános felszereltségéhez hozzátartozik a fürdőszoba, a kábeltelevízió, a telefon, a minibár, a szobaszéf és a hajszárító. A szálloda külön szintjén Bowlingpálya, darts és asztali foci, valamint fitnesz szoba várja az aktívan pihenni vágyó vendégeinket.

 

Szolgáltatásaink:

 • Dunai panorámás élmény pezsgőfürdő
 • Kertre nyíló-, fedett úszómedence
 • Kerti – szabadtéri úszómedence
 • Gyermekmedence csúszdával
 • Szaunapark: aroma- és fényterápiás szauna, finn szauna, infra-szauna
 • Gőzkabin
 • Sókamra és tepidárium
 • Napozóterasz
 • Masszázs
 • Pedikűr, manikűr
 • Bowling-pálya, darts és asztali foci
 • Ingyenes vezeték nélküli internet a szálloda egész területén (WiFi)
 • Ingyenes internetállomások több helyen
 • Teniszpályák
 • Kerékpárbérlés
 • Szabadidős programok, Lovagi torna

 

Egész évben elérhetőek akciós wellness csomagjaink, részletekért látogasson el weboldalunkra: www.hotelvisegrad.hu

 

Fizetési eszközként elfogadjuk a következők utalványokat:

 • OTP
 • MKB
 • K&H SZÉP kártya
 • Chèque Déjeuner
 • Ticket Restaurant
 • Sodexho Pass

 

Konferenciák, meetingek, továbbképzések részére:
150 fős kertkapcsolatos konferenciaterem, valamint egy 100 fős konferenciaterem áll rendelkezésre. A termek 2:3 arányban oszthatóak, természetes megvilágításúak. Igény szerint további kisebb tárgyalótermeket és szekciótermeket tudunk biztosítani. Teljes audió-vizuális technika, szélessávú internet.

 

Csoportoknak, cégeknek szervezett programjaink (részletek: www.visegradtours.hu):

 • Királyi Lakomák, látványlakomák a Reneszánsz Étteremben
 • Lovagi torna bemutatók a Salamon-toronyban
 • Középkori csapatépítés a Salamon-toronyban
 • Borkóstolók történelmi helyszíneken
 • Hastáncbemutató, reneszánsz táncbemutató, reneszánsz koncert
 • Étkezés különleges helyszíneken
 • Látogatás a Királyi Palotában
 • Katamarántúra a Duna legszebb szakaszán

 

HOTEL VÁR***

 

H-2025 Visegrád, Fő út 9.
(hajóállomás közvetlen közelében)
Telefon: +36 26 397 522
Fax: +36 26 397 572
E-mail: info@varhotel.hu
Web: www.varhotel.hu

 

Budapesttől 40 km-re, a Dunakanyar legszebb részén, a visegrádi vár tövében és a Salamon-torony szomszédságában, közvetlenül a Duna partján található a HOTEL VÁR, mely egykor Görgey Artúr vadászkastélya volt. A 3 csillagos kastélyszálloda 1999-ben nyílt meg, mely 20 db igényesen kialakított egyedi bútorokkal berendezett zuhanyzós, minibárral, telefonnal és színes kábeltelevízióval felszerelt kényelmes szobával, 24 órás recepcióval, rendezvényszolgálattal, étteremmel, drinkbárral szolgálja a vendégek kényelmét.

 

C2008-HOTELVár1.bmpC2008-HOTELVár2.bmpC2008-HOTELVár3.bmp

 

Gasztronómiai területen egy 50 fős, télen-nyáron üzemelő 100 éves pince-borozó és hangulatos étterem várja a vendégeket a magyar és mediterrán konyha széles választékával, házi specialitásokkal, melyhez egy 60 fős hangulatos kerthelyiség és egy különleges koktél,-és grillterasz is kapcsolódik.

 

HOTEL HONTI***

 

H-2025 Visegrád, Fő út 66.
(hajóállomás közelében)
Telefon: +36 26 398 120
Fax: +36 26 397 274
E-mail: hotelhon@t-online.hu
Web: www.hotelhonti.hu

 

Budapesttől 40 km-re, a Dunakanyar gyöngyszemén, a történelmi múltú Visegrád központjában, gyönyörű, csendes, felüdülést nyújtó, romantikus, zöld környezetben fekszik az osztrák stílusban épült Hotel Honti. A szálloda 3 szintes épületében 23 szoba található. A szobák ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra, a Fellegvárra, Salamon toronyra, valamint a körülölelő Pilis és Börzsöny hegyekre.

 

D80_6275.jpgSzoba0633tvnyujtkép.jpgD80_6845.jpg

 

A szobák felszereltségei, tulajdonságai: zuhanyzós fürdőszoba, wc, hűtőszekrény, telefon, légkondícionáló, szobai széf, egyes szobákhoz balkon is tartozik, nem dohányzó, kisállat bevihető. A szobák eloszlása: 19 db kétágyas szoba, 2 db háromágyas szoba, 2 db négyágyas családi szoba.