• Menük

Szentendrei látnivalók

Az élő képzőművészet városaként is emlegetik a Pilis és a Duna találkozásánál, gyönyörű természeti környezetben található kisvárost. Szentendrén és környékén a II. század elején a rómaiak védelmi rendszert alakítottak ki, megerősített katonai táboruknak az Ulcisa Castra nevet adták - ez a város első ismert településneve. Később a várost a középkori plébániatemplom védőszentjéről, Szent András (Endre) apostolról nevezték el.

 

A Dunakanyar ékszerdobozának nevezett kisvárost történelmi hangulatú utcái és a város művészeti élete kedvelt kirándulóhellyé tették. Évente több millió turista keresi fel a világ minden tájáról. Sajátos mediterrán hangulata az elmúlt évszázadok folyamán alakult ki, amikor a törökök kiűzése után a magyarok mellett szerb, dalmát, szlovák, német és görög telepesek népesítették be. Ennek a felvirágzásnak az emlékeit mindmáig őrzik a város délies hangulatú, barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcácskái, szűk sikátorai. A település dimbes-dombos utcáin és a Duna-parton sétálva bennünket is magával ragad a város egyéni varázsa.

 

A2010_Szentendre_látnivalók1.jpgA2010_Szentendre_belváros1.jpgA2010_Szentendre_belváros2.jpg

 

A hihetetlenül gyorsan növekvő idegenforgalom az utóbbi évtizedekben jelentős változást hozott a város életében. A nyugodt kisvárosi élet azonban nem csak a kirándulókat, hanem a század eleje óta a művészeket is vonzza. Több száz képző-, ipar- és zeneművész, valamint író, költő, színész él és alkot a városban. Szentendrén a múzeumokban neves helybeli művészek egyéni gyűjteményes tárlatait és a Művészet Malom Képzőművészeti és Kulturális centrumban időszaki kiállításokat tekinthetnek meg.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, amely Szentendrén, a Pilis-hegység lábánál várja a természetben, különleges vidéki hangulatban kikapcsolódni vágyókat. A Skanzen állandó szabadtéri kiállításai a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe repítenek vissza. Magyarország népi építészetét bemutató portákon, lakóházakban, pajtákban, műhelyekben, templomokban megelevenednek a hétköznapok és az ünnepnapok. A kiállításokat kézműves bemutatók és foglalkozások, folklór műsorok színesítik, de akár betekinthetünk a hagyományos állattartás rejtelmeibe is. Új és folyamatosan bővülő gyerek élménypontokon pihenhetünk meg, kipróbálhatjuk a múzeum területén közlekedő 1930-s éveket idéző normál nyomtávú Skanzen Vonatot.

Az idén 50 éves Skanzen egész évben rengeteg újdonsággal és ünnepi programokkal várja a látogatókat. A részletekért katt ide: http://www.skanzen.hu.

Számtalan állandó és időszakos kiállítás, bemutató, műsor és előadás mellett olyan vonzó programokkal invitálják a Szentendrére érkezőket, mint látogatás a Caprice Gyémánt-, a Szamos Marcipán-, vagy a Dobos Cukrászati Múzeumba.

 

A2010_szentendre1.jpgA2010_szentendre2.jpgA2010_szentendre3.jpg

 

A belváros félszáz kisvendéglőjében a magyar konyha étkein kívül különböző nemzeti konyhák ételeit kóstolhatják meg. A kirándulók cukrászdák, kávézók hangulatos kerthelységeiben pihenhetnek meg, míg a Bormúzeum pincéjében magyar borokat kóstolhatnak. A kulturális látnivalók mellett a szabadidő aktív eltöltésére is számos lehetőség kínálkozik a környéken, így gyalog-és kerékpártúrák, lovaglás, strandolási lehetőség.

 

Töltsenek el egy napot vagy egy hétvégét a városban, hiszen a Duna-parti kisváros igazi kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

 


Tourinform Iroda

2000 Szentendre, Dumtsa Jenő u. 22.

Tel.: (06-26) 317-965